РЕГЛАЖ, ДО КОЛКО Е ВАЖЕН.

Реглажът на предницата (реглаж на преден мост), често бива пренебрегван при извършване на рутинни сервизни операции. В много случай обаче се оказва от съществено значение да обърнем внимание на обачването на автомобила, тъй като ежедневно то е подложено на сериозни натоварвания. „Атакуване“ на бордюри, преминаване през дупки и други пътни препятствия, което създава предпоставки за тежки удари по окачването. В резултат на което с времето стойностите на различни параметри като следата, вертикалния наклон и други характеристики могат да се променят. Ако подозирате, че вашето окачване има нужда от реглаж, веднага се консултирайте със специалист – защото рискувате автомобилът ви да стане много несигурен, а гумите ви да започнат да се износват по-бързо. 

В автосервиз Авто Гланц разползагаме с 3D Стенд за регулиране на геометрията на леки и лекотоварни автомобили

Огледът на гумите е от съществено значение, тъй като може да ни покаже износване и да е знак за неправилна геометрия на окачването. 
Правилния реглаж на автомобила гарантира стабилност.
За да поддържа автомобилът права линия, при всякакви условия е необходимо колелата да бъдат насочени възможно най-точно до перпендикулярната позиция спрямо асфалта и да бъдат максимално паралелни едно спрямо друго. Паралелната „ориентация” на колелата се нарича още сходимост, а ъгълът на вертикалната ос, вертикален наклон на колелата. Ето защо само при наличието на точна настройка на сходимостта и вертикалния наклон гумите използват максимално голяма контактна площ и гарантират стабилно пътно поведение. При положение, че сходимостта не е правилно регулирана, колата започва да „тегли” наляво или надясно, освен това се държи по различен, нестабилен начин при леви и при десни завои. Ако вертикалният наклон ее негативен (т.е. колелото е наклонено навътре в долната си част), стабилността на автомобила намалява, тъй като по този начин намалява контактната площ, в следствие на което автомобилът става нестабилен при завои.

Настройка на сходимостта: „отворена” и „затворена” предница
По заводски параметри, често следата на предната и задната ос често не е паралелна.
Когато се настройва сходимостта, в зависимост показателите, който отразяват настройката на предните колела едно спрямо друго, съществуват две възможности:
1. Когато разстоянието между предните части на гумите е по-голямо от разстоянието между задните, говорим за т.нар. „отворена предница”.
2. При разстояние между предните краища на колелата по-малко от това между задните, т.е. когато дясното колело е насочено леко наляво, а дясното – леко надясно, наблюдаваме т.нар. „затворена предница”.
В повечето случаи отклонението на колелата отпред е между 0° и 3°. Обикновено задната ос на повече коли е „затворена” (при ъгъл между 0° и 5°), а когато колата е с цели мостове колелата са абсолютно успоредни едно на друго. Ако сходимостта не е правилно настроена, колата има проблем с поддържането на посоката направо.
В зависимост от геометрията на съответното окачване и съпротивлението при търкаляне на гумите, колелата на някои автомобили имат склонност да следват различна посока. Посредством леко „затваряне” този проблем се решава, както и се „изчиства” поддържането на движението направо. Недостатъците при „затварянето” са по-ниската максимална скорост и увеличеното износване на гумите. Управляемостта и стабилността в завой също се влияят от сходимостта.

Позитивният или негативният вертикален наклон влияе върху контактната площ на гумата и по този начин – върху стабилността на колата в завой.
По-малко износване, повече сигурност

Когато окачването не е регулирано, има неправилна геометрия и най-вече страдат гумите. Вследствие на неправилните параметри те се износват неравномерно и имат склонност към „назъбване” на грайфера, т.е. откъсване на малки парченца, което води увеличаване на шума при движение. В следствие тъй като контактната площ също е намаляла, спирачният път също се увеличава. Освен това по този начин се създават условия за по-бързо износване и на пружините и амортисьорите, както и повишен разход на гориво. При по-модерните автомобили могат да настъпят и проблемите, свързани с асистиращите системи – например за следене на лентата и за дистанцията. Те са калибрирани спрямо съответната настройка на окачването. Ако тя бъде променена, електронните „асистенти” няма да функционират правилно и може да дадат грешки, което може да наложи използването на компютърна диагностика.
Кога е необходим реглаж
Сигнал за нужда от реглаж са например волан, който седи накриво, тресене на ляво илия дясно предно колело, усещане за плъзгане по асфалта при завой.