Open/Close Menu Автосервиз Авто Гланц - Професионалисти в Боядисването на Коли - Тел: 0877111333; гр.Баня, двор на селскостопанска кооперация; гр. Баня-2 Монтьорски сервиз - 0877100101; гр. Сопот - 0878411548; E-mail: autoglanc@gmail.com

Най – важното за безопастното шофиране през зимата!

Зимата дойде, на Вашият автомобил е направена зимна подготовка, сложили сте задължителните зимни гуми и сега е време за първото пътуване по заснежена настилка. Тук ще се опитаме да Ви дадем няколко добри съвета.

Наличие на хлъзгава настилка

Най – важното, което трябва да се знае и да се спазва е плавност на всички команди подавани на автомобила:
• отпускане на съединителя,
• подаване и отнемане на газта,
• работа със спирачките,
• работа с вулана. и т.н.

Рязкото подаване на всяка една от тези команди, може да доведе до дестабилизиране на автомобила и да го направи нестабилен на пътя. Важно е дори и в екстремни ситуации на пътя да се опитате да реагирате плавно.
Най – трудно на хлъзгавия път е спирането! То трябва да става бавно и плавно.
Спазване на дистанция е друго важно нещо, при тежки зимни условия. Винаги гледайте в перспектива, а не само колата пред вас, тъй като в тези условия времето за реакция и действия се удължава. Оставете си пространство за реакция в непредвидена ситуация!

Когато непредвидено попаднем на заледен участък на пътя:

Когато времето е меко, важно е да следите външната температура, когато тя падне под 0, може да се получат заледени участъци на пътната настилка. Бъдете на щрек!!!
Ако усетите, че волана Ви улеква –  това е признак, че сте попаднали на заледен участък. Запазете самообладание и започнете бавно и плавно да отпускате педала на газта, също така бавно и плавно да спирате, без резки реакции. Резките движения могат да направят автомобила неуправляем.
Друго важно правило за овладяване на автомобила при заледена настилка е много бавно и плавно да намалите скоростта, след което да преминете на по – ниска предавка, като много бавно и плавно отпускате съединителя.

Каране по инерция при зимни условия.

При спускане, никога не освобождавайте от скорост. Ако наклона е голям, а пътят заледен, включете на 1 – ва предавка и много плавно натискайте спирачката. Движете се плътно в края на пътното плътно, тъй като ако там има мек сняг много по – лесно ще спрете. Не трябва да се кара по коловозите направени от другите автомобили.

Как се потегля отново, когато колата е спряла и искате да потеглите отново.

Това става отново с много бавно и плавно подаване на газта, за да не пребоксува автомобила и да не направи коловоз, от който трудно ще излезете. Също така ако боксувате продължително време на едно място, това може да доведе до механични увреждания на гумите, съединителя или трансмисията.

logo-footer

Последвайте ни:            

placeholder